Jak se správně oholit

8 tipů, jak se správně oholit

Dobře se oholit je umění. Ať už se chystáte na první holení, nebo se již holíte několik let, přečtěte si naše tipy, abyste se ujistili, že děláte vše zcela správně.

 1. Vyberte vhodný holicí strojek

Při výběru holicího strojku je potřeba vzít v úvahu tvrdost vousů, typ pleti, oblíbený způsob holení a další faktory, např. způsob života nebo eventuální problémy pleti. Obecně platí, že holicí strojek s více břitvami je vhodný pro všechny typy vousů a pleti, i pro ty hodně citlivé.
Elektrické holicí strojky jsou pohodlné a rychlé, nevyžadují zvláštní přípravu a jsou šetrné k citlivé pleti. U některých druhů vousů ale neumožňují dosáhnout rovnoměrného oholení.
Pokud vás trápí akné, vyzkoušejte břitvu, nebo klasický holicí.

2. Používejte nové žiletky

Opotřebovaná žiletka není dostatečně ostrá, často má ostří poškozené a navíc by na ní mohly být škodlivé bakterie. Tyto faktory podstatně zvyšují podráždění pleti, proto se vyplatí měnit žiletku alespoň 1x za týden nebo po 5 použitích.  

3. Připravte pleť na holení

Tradičně napařovali holiči obličej ručníkem namočeným v teplé vodě. Díky vlhku a teplu se uvolní svaly obličeje, roztáhnou se póry, vousy změknout a postaví se. Pokud nemáte čas si obličej takto připravit (stačí pouhé 3 minuty), alespoň si ho dobře umyjte teplou vodou. Pokud máte mastnou pleť nebo akné, je dobré použít například mycí gel na problematickou pleť, který obsahuje antibakteriální složky.  

4. Naneste pěnu nebo gel na holení

Ačkoliv se vám to zdá přežitek, používejte na nanášení pěny nebo gelu na holení štětec. Tímto způsobem dosáhnete rovnoměrného rozetření holícího přípravku a ještě lepšího zvlhčení a změkčení vousů. Nechte alespoň 1 minutu působit.
Pokud máte citlivou pleť, vyhledávejte pěny nebo gely s přírodními účinnými látkami, které pleť tolik nedráždí a nevysušují a celkově holení zpříjemňují.
Nepoužívejte obyčejné mýdlo. Pokud nemáte jinou možnost, použijte mýdlo tekuté, ale opravdu jenom v nezbytných případech.

5. Po směru nebo proti směru?

Ve všech radách a návodech na holení vám řeknou, abyste se holili po směru růstu vousů. Je to určitě k pokožce šetrnější způsob, ale neoholí dostatečně do hloubky. Názory mužů z vlastní praxe se v tomto ohledu hodně liší, většina je pro holení nejdříve po směru a následně proti směru, nebo pouze proti směru. Pokud trpíte zarůstáním vousů do kůže, vyzkoušejte holení pouze po směru.  

6. Oplachujte žiletku po každém tahu

Přistupme nyní k samotnému holení. Volnou rukou se snažte vypínat pleť v místech, kde právě holíte. Holte se krátkými tahy s přiměřeným tlakem, žiletku oplachujte po každém tahu ve studené vodě (teplá voda způsobuje roztažení kovu a tím otupení řezné plochy).
Postupujte po malých zónách, nejdříve dokončete jednu a potom přejděte k další. Nespěchejte, soustřeďte se obzvláště na části, kde vousy rostou každý jinak. Ušetříte čas, když se budete holit ihned správně.

7. Opláchněte obličej

Na závěr opláchněte obličej studenou vodou, je to nejlepší způsob, jak uzavřít rychle póry a eventuální řezná poranění. Pokud jste se řízli, použijte na desinfekci a pro urychlení zacelení ranky kamenec. Pokud krev teče nadále, použijte kousek namočeného savého papíru.
Nezapomeňte na balzám po holení bez alkoholu, ideální je když obsahuje šťávu z Aloe vera, která má skvělé hojící, hydratační a zklidňující účinky, navíc působí proti vráskám.

8. Opláchněte žiletku alkoholem

Zabráníte tak usazování vodního kamene a žiletka vám vydrží déle. Navíc ji zdesinfikujete.