Parabeny a metylparabeny - škodlivé nebo neškodné?

Parabeny jsou díky svým antimikrobiálním účinkům jsou v kosmetice nejčastěji používanými konzervačními činidly. Jsou to aditiva, která brání tomu, aby se v krému či pleťovém mléku rozmnožovaly bakterie nebo plísně. Do deodorantů a zubních past se přidávají právě pro jejich antibakteriální účinek, aby ničily bakterie způsobující nepříjemné pachy nebo kazivost zubů. Mezi nejpoužívanější patří methylparaben, ethylparaben a propylparaben.

Parabeny jsou považovány za prakticky netoxické látky, ale dokážeme si snadno představit, že pro svoji přirozenost mluvíme o látkách poměrně agresivních, vytvořených za účelem zabít mikroorganismy a zabránit jejich množení. Přestože se do kosmetických přípravků přidávají v minimálním množství (mluvíme o koncentraci nepřesahující 1%), mohou při pravidelném používání u hodně citlivých jedinců vyvolat alergickou reakci nebo jiné zdravotní problémy. V knize Doba jedová se dočtete, že parabeny napodobují estrogeny a narušují tak hormonální regulace.

Není potřeba se ihned alarmovat a zatracovat kosmetické přípravky, které nám doposud vyhovovaly. V obchodech s kosmetikou najdete pleťové krémy a séra obsahující účinné látky poslední generace, do jejichž vývoje investují výrobci nemalé prostředky, obzvláště ty pro vyhlazení vrásek a zpevnění tonusu pleti, které k uchování své účinnosti alespoň minimální množství konzervačních látek potřebují. Je však rozumné naučit se kosmetické přípravky vybírat, to znamená naučit se číst etikety uvádějící obsažené látky a neřídit se při nákupu pouze intenzitou nátlaku reklamních kampaní nadnárodních společností.

Pro kosmetické produkty platí povinnost uvádět jejich složení ve formě mezinárodního názvosloví INCI, a to v sestupném pořadí podle hmotnosti. To v praxi znamená, že pokud jsou parabeny na seznamu ingrediencí umístěny někde uprostřed, obsahuje jich takový přípravek více než ten, který má parabeny uvedeny v seznamu až na posledním řádku.

Pokud vám tedy ze sortimentu přírodní kosmetiky bez parabenů žádný krém nevyhovuje, nebo nutně potřebujete zázračný zpevňující krém, snažte se alespoň vybrat takový, který parabenů obsahuje co nejméně a který neobsahuje ropné deriváty. V každém případě je dobré držet se zlatého pravidla "všeho s mírou", střídat krémy s parabeny s pleťovými krémy bez parabenů nebo s čistými přírodními oleji, občas si udělat nějakou očistnou kúru, zdravě jíst a hlavně si dopřát dostatek pohybu, protože pohybem nejlépe odstraníte škodlivé látky z těla.