Vlasy jako koruna krásy

Do krásy svých vlasů mnoho z nás investuje nemálo času a energie. Chceme, aby byly zdravé, lesklé a silné. Často přitom ale zapomínáme na zásadní věc. Staráme se o vlasy jako takové - tedy o tzv. vlasový stvol, ale úplně opomíjíme, anebo dokonce poškozujeme, pokožku hlavy, a tím i vlasové kořínky a cibulky, ze kterých vlasy vyrůstají. Ty ovšem mají na kvalitu našich vlasů zásadní vliv...

Správná péče o vlasy je opravdové umění. Aby byly vaše vlasy krásné a zdravé, je potřeba sladit přípravky tak, aby se vyhovělo specifickým potřebám vlasů (vlasových stvolů) a kořínků včetně vlasové pokožky. Je dobré znát základní principy a podle nich zkoušet různé kombinace kvalitních přípravků, dokud si všechno "nesedne".

Nejdůležitější je čistota!

Tak, jako si pravidelně čistíme pleť, aby mohla "dýchat" a neucpávaly se póry, je stejně důležité udržovat čistou i pokožku hlavy a to z identického důvodu. I pokožka hlavy potřebuje dýchat. A zde se můžeme dostat do prvního střetu vlasy vs. pokožka. Chceme totiž, aby naše vlasy vypadaly co nejlépe, ale někdy zkrátka nemáme na správnou péči čas, a tak jim "pomůžeme" třeba suchým šamponem. Co se stane? Vlasy (vlasové stvoly) sice budou na chvíli vypadat lépe, ovšem pokožka hlavy a vlasové kořínky trpí! Vrstvu prachu a potu, které se na nich za celý den (nebo několik dní) vytvořila, jsme teď ještě zafixovali suchým šamponem a pokožku "ucpaly".

Je řešením umývat si vlasy co nejčastěji? Tak snadné to není. Do hry vstupuje další faktor - hydrolipidový film na povrchu vlasů. Ten je velmi důležitý, protože vlasový stvol chrání před vnějšími vlivy, sceluje jej, udržuje v něm hydrataci a výživu. Pokud jej poškodíme častým a nešetrným umýváním, vlasy začnou ztrácet lesk i sílu.

banner-vlasy

Jak často si umývat vlasy?

Samozřejmě je to individuální - záleží především na tom, jestli máte vlasy spíše mastné, anebo suché. Pokud patříte mezi šťastlivce, kterým se vlasy na první pohled téměř nemastí, ani vy nemáte vyhráno. Vlasy si i v tomto případě umývejte alespoň dvakrát týdně. Nezdají se sice mastné na pohled, ovšem prach a pot se na nich hromadí tak či tak a omezuje pokožku v dýchání. I dlouhodobé odkládání mytí vlasů může vést k tomu, že vlasy začnou ztrácet energii, lesk a pevnost.

Na druhou stranu, pokud jste majitelkou rychle se mastících vlasů nebo chodíte často do fitka, nebo pracujete v prašném prostředí a vlasy si myjete každý den, určitě uděláte vlasům dobrou službu, když přestanete používat šampony, které jsou agresivní k pokožce. Takové šampony (obsahující látky SLES) pokožku odmastí jak nádobí a ta se začne se bránit tím, že produkuje ještě více mazu, čímž se dostáváte do začarovaného kruhu. Cesta ven spočívá nejen v tom snažit se umývat si vlasy méně, ale hlavně v používání jemných, šetrných šamponů se zklidňujícími aktivními látkami.

 

 Ať jsou vám vaše vlasy korunou krásy přeje tým Tendence Esence :)
 

Zajímají vás naše další tipy?

Vyplňte svoji e-mailovou adresu a každou neděli vám pošleme aktuální tip týdne.

  •  

Formulář byl odeslán, děkujeme.