Trápí Vás suchá pokožka? Začněte u sprchového gelu!

Sprchových gelů je dnes k dostání celá řada. Podle čeho si je ale vybíráme? Pokud jste na tom tak, jako jsem bývala já, řekla bych, že hlavně podle vůně. Na tom samozřejmě není nic špatného, každý si chceme ve sprše a po sprše užívat příjemné vůně, ale možná jsme na něco zapomněli... Ne vždycky se totiž to, co se líbí našemu vytříbenému čichu, líbí i naší pokožce. A uznejte, ta by v tomto případě přeci měla mít hlavní slovo :) 

Většina sprchových gelů a mýdel, které jsou běžně k dostání, obsahují složky, které naši pokožku vysušují. Když k tomu přičteme účinek chlorované vody a podzimního počasí, máme zaděláno na malér – suchou pokožku s nevzhlednými šupinkami. Kterým složkám je tedy třeba se ve sprchových gelech a mýdlech vyhýbat?

Hlavní záškodníci – SLES a SLS

SLES, neboli Lauryl ether sulfát sodný (také Larethsulfát sodný) a SLS - Lauryl sulfát sodný jsou hlavní záškodníci, před kterými bychom se při výběru sprchových gelů a mýdel měli mít na pozoru. Tyto látky jsou vůbec nejčastějšími odmašťovacími složkami, které se používají při výrobě mycích, pracích a čistících prostředků. Pro jejich pěnivé vlastnosti se ale využívají i k výrobě šamponů, tekutých mýdel, sprchových gelů, pěn do koupele někdy i do zubních past a pleťových krémů. Vyrábí se směšováním kyseliny sírové, monododecyl esteru a sodné soli, a právě kvůli svému složení pokožku silně odmašťují, a tím ji zbavují tolik potřebných lipidů (ochranných tuků), které na ní tvoří ochrannou bariéru. Pokožka ochuzená o ochranné tuky je potom náchylná k pronikání škodlivých látek (včetně bakterií a plísní) do hlubších vrstev kůže. To je důvod, proč jsou SLES a SLS jsou často příčinou suché, zarudlé, popraskané a svědivé pokožky.

Jaká je tedy alternativa? Věnujte pozornost složení sprchových gelů, šamponů a dalších mycích prostředků a vybírejte ty, které obsahují jen aktivní látky rostlinného původu, a které budou k vaší pleti maximálně šetrné. A nebojte se, dávno neplatí, že přírodní = méně účinné, anebo ne příliš voňavé ;)

erboristica_aromatherapy_gelm_1160x441

Jako jeden příklad za všechny si můžeme vzít např. tento přírodní sprchový gel se 7 esenciálními oleji. Nejen že neobsahuje SLES a SLS, ale ani jiné petrochemické deriváty, barviva, silikony a parabeny. Naproti tomu obsahuje rýžové proteiny, které neutralizují škodlivé účinky chlorované vody a vodního kamene, panthenol, a také aloe vera, která pokožku při mytí chrání, hydratuje a dodává jí minerální látky. Navíc je obohacený o zmíněných 7 esenciálních olejů, které Vám díky svým aromaterapeutickým účinkům dodají pocit pohody a relaxace…

A co Vy? Sledujete složení sprchových gelů? Čím se při jejich nákupu řídíte? Doufám, že Vám byl tento článek užitečný a příště zkusíte výběr sprchového gelu zkonzultovat i se svojí pokožkou ;)