Certifikáty IFRA, ICEA, LAV

IFRA (International Fragrance Association) je organizace se sídlem ve Švýcarsku, která již od roku 1973 zajišťuje kvalitu esencí v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Organizace IFRA vydává doporučení, v kterých zakazuje látky, které by mohly ohrozit zdraví člověka či životní prostředí. Výrobci vůní je dodržovat nemusí. Pouze zodpovědní výrobci vůní, kterým záleží na našem zdraví a životním prostředí se podle těchto norem řídí. Existuje velký rozdíl v doporučeních IFRA a nařízeních EU. EU reguluje či zakazuje pouze 30 látek a IFRA 90 látek.

 Certifikát ICEA vydává organizace Environmental and Ethical Certification Institute - jedna z nejdůležitějších institucí ve svém oboru díky více než 13000 kontrolovaným společnostem. Cílem ICEA je rozvoj čestného a sociálně udržitelného rozvoje pomocí podporování bio zemědělství a dalších bio-ekologických sektorů. Kosmetika, která získá certifikát ICEA musí splňovat očekávání zákazníků coby zdravá, bezpečná a přátelská ke klimatu. Nesmí se používat žádné zakázané složky, alergeny, dráždící nebo jinak škodlivé substance, geneticky modifikované produkty, ionizující radiace. Lze pracovat pouze s přírodními produkty, které jsou certifikované, a musí být uvedeny ve složení kosmetiky. Obaly certifikované kosmetiky musí být z recyklovatelných materiálů.

Liga proti vivisekci (LAV) byla založena v roce 1977 za účelem zrušení vivisekce, ochrany zvířat a jejich práv, ochrany biodiverzity a životního prostředí a boje proti "zoo mafii". LAV je uznávaná Italskou vládou coby nezisková organizace, a spolupracuje s ministerstvy, má zastoupení v různých komisích a jiných státních agenturách. Certifikát LAV garantuje, že produkt nebyl testován na zvířatech.

Fair trade (česky též spravedlivý obchod či férový obchod) je organizované sociální hnutí a tržní přístup, který usiluje o pomoc producentům v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky a propagaci udržitelnosti. Hnutí prosazuje platbu „spravedlivých cen“ za produkty, stejně jako dodržování sociálních a environmentálních standardů při produkci široké škály komodit. Zaměřuje se zejména na export z rozvojových do rozvinutých zemí světa.

Certifikát Vegan byl vytvořen neziskovou organizací The Vegan Society, která podporuje koncept veganství. S logem se zelenou slunečnicí si zákazník může být jistý, že zakoupil produkt podporující veganství. Všechny živočišné složky jsou nahrazeny rostlinnou alternativou. Certifikát je udělován od roku 1990 firmám s výrobky, které jsou zcela bez živočišných produktů (lanolin, kolagen, keratin, včelí vosk, med, mléko, vejce atd.), zároveň nejsou testovány na zvířatech, a to ani v jedné výrobní fázi.