Bambucké máslo

V subsaharské Africe, kde se v pásech savan prohání žirafy a sloni, je již od pradávna známo, že tuk získaný ze semen máslovníku afrického má zázračné účinky na lidské tělo.

Tento strom s tmavošedou kůrou vysoký 12-20 metrů se vyznačuje rozložitou korunou a plody podobnými švestkám.

Tyto plody slouží jako zdroj takzvaného bambuckého másla, které se používá na nejrůznější účely, lékařské i kosmetické. Dlouhodobá proslulost této přírodní suroviny dosvědčuje třeba fakt, že se bambuckým máslem natírala sama královna Kleopatra a že samotný strom máslovníku je domorodými kmeny v Nigérii, Ghaně a Mali považován za posvátný.

Bambucké máslo obsahuje mnoho přírodních antioxidantů - vitamíny A, D, E a F, mastné kyseliny a disponuje i dalšími látkami s biologickou aktivitou, které máslu propůjčují vysoký hydratační účinek. Současní vědci zjistili, že bambucké máslo vykazuje dokonce protizánětlivé účinky a působí také jako prevence proti nádorovému bujení.

Péče o pokožku

Bambucké máslo je ideálním prostředkem pro péči o pleť. Působí v hlubokých vrstvách pokožky a regeneruje ji, zjemňuje, zpomaluje stárnutí a díky podpoře tvorby kolagenu zvyšuje její elasticitu. Působí tedy účinně proti vráskám, striím i celulitidě. Bambucké máslo pomáhá léčit některé kožní nemoci, potlačuje tvorbu pigmentových skvrn, snižuje svědění, léčí kožní rány nebo spáleniny od slunce. Podporuje též celkovou obranyschopnost kůže, zvyšuje její odolnost a chrání ji před nežádoucími a škodlivými vlivy prostředí. Bambucké máslo je ideální pro osoby trpící atopickými ekzémy a dermatitidami.

Péče o vlasy

Bambucké máslo lze používat také jako prostředek pro ošetření poškozených vlasů, které extrakt ihned vyživuje a vyhlazuje. Krém navíc podporuje kvalitní růst vlasů.