Existuje 100% přírodní opalovací kosmetika?

Opalovací krémy, mléka a oleje jsou obzvláště v letní sezóně velmi horkým tématem. V tisku, na internetu, u kadeřnice nebo kosmetičky se diskutuje o tom, zda se opalovat, nebo neopalovat, zda se mazat ochrannými krémy na opalování či nikoliv. Pokud se rozhodnete pro opalovací krémy či mléka, tak kde nakoupit ty nejlepší?

Možností je opravdu spousta, ale pokud trváte na zaručeně 100% přírodním opalovacím krému, tak si ho budete muset vyrobit vlastníma rukama, nebo můžete používat čisté rostlinné oleje a másla. Mají totiž svůj ochranný faktor od přírody.

Zde vám uvedeme ochranné faktory vybraných rostlinných olejů, které se nejvíce používají pro kosmetické účely.

MANDLOVÝ OLEJ vyživuje pokožku, je bohatý na vitamin E, udržuje pružnost pokožky, vyhlazuje. Jeho ochranný sluneční faktor je 5.

JOJOBOVÝ OLEJ má je vynikající na extrémně suchou pokožku, jeho ochranný sluneční faktor je 4.

MAKADAMIOVÝ OLEJ pochází až z Austrálie. Je výborný pro hloubkovou výživu pokožky a má i ochranný sluneční faktor 6. V naší nabídce najdete makadamiový olej spojený s bambuckým máslem a vitaminem E, ideální pro ochranu a výživu pokožky těla i vlasů.

OLEJ Z MRKVOVÝCH SEMEN má nejvyšší ochranný sluneční faktor (38 až 40) .  Je navíc bohatý na antioxidanty, působí proti tvorbě vrásek, je ideální pro zralou pokožku. Můžete si ho přidat například do mandlového nebo kokosového oleje a zvýšit tak jeho účinnost.

KOKOSOVÝ OLEJ je jeden z nejpoužívanějších rostlinných olejů. Můžete ho používat na vaření, nebo si ho vtírat do pokožky a vlasů. Pokožku chrání ochranným slunečním faktorem 2 8 a ochrání i vlasy před škodlivými účinky slunce.

OLEJ Z MALINOVÝCH SEMEN je bohatý na nenasycené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitamin A a E. Má silné protizánětlivé účinky, výborný na prevenci strií. Jeho ochranný faktor je 30.

OLEJ Z OBILNÝCH KLÍČKŮ se řadí se svým ochranným faktorem 20 na třetí místo mezi rostlinnými oleji. Dodává vitamin E a podporu přírodních antioxidantů, které opravují poškozené buňky.

AVOKÁDOVÝ OLEJ má vysoký obsah draslíku, který se nazývá také minerálem mládí, dále vitaminu E a D. Jeho ochranný sluneční faktor je 410, může se dostat až na hodnotu 15.

OLIVOVÝ OLEJ je úžasný dar přírody. Má skvělé antioxidační účinky při použití jak zevnitř, tak zvenku. Má sice nižší ochranný sluneční filtr (2 až 8), ale jeho neomezené antioxidační účinky dokáží napravit to, co sluníčko poničí.

OLEJ ZE SÓJOVÝCH BOBŮ se sice nejvíce používá v čínské kuchyni, ale pokud ho použijete na pokožku, má sluneční ochranný faktor 10.

BAMBUCKÉ MÁSLO zvané také Karité, je univerzální přírodní kosmetický přípravek. Pochází z Afriky, kde ho africké ženy používají jako ochranu proti slunci. Jeho ochranný sluneční faktor je 36.

Při použití čistých rostlinných olejů ale POZOR! Jelikož rostliny, ze kterých se oleje lisují, rostou v různých podminkách a jsou zpracovávány a následně skladovány různými způsoby, výše uvedené hodnoty jsou pouze orientační. Rostlinné oleje bez jakýchkoliv konzervantů navíc ztrácí některé ze svých léčivých vlastnosti přirozenou oxidací, působením světla a tepla.

Další důležitý fakt je ten, že většina rostlinných olejů chrání pouze proti záření UVB. Proti UVA a UVB záření chrání z výše uvedených olejů pouze olej z malinových semen.

Pokud máte citlivou pokožku a s opalováním musíte opatrně, vyberte si z naší nabídky opalovací krémy a krémy po opalování od italského výrobce HELAN. Najdete zde i přírodní opalovací krémy bez nanočástic.